След като сте направили ремонт на дома и искате да му придадете стил и характер, най-лесният начин да изберете най-добрите цветове за интериорни бои е да започнете с цветове, които обичате. Когато започнете с цветовете, които обичате, не сте обвързани с традиционните цветови схеми за определен стил на декориране. Използвайки своя любим цвят като основен, можете да го използвате за създаване на цветова схема, близка до него.

Нюанси на светлината
Списанията и каталозите винаги са били основен елемент от декорацията. Щастливи сме, че сега имаме хиляди страници с вдъхновение в интернет. Сайтовете на търговците на дребно могат да вдъхновяват със своите идеи за помещения, сайтовете на фирмите за боядисване също могат да ви покажат начини за използване на всякакъв вид цвят във вашия дом. Социалните медии като Pinterest и Instagram предлагат още повече визии за интериора.

Бъдете креативни с неутрална боя
Само защото сте избрали неутрални цветове боя не означава, че те трябва да бъдат върнати обратно в магазина или пък захвърлени в мазето. Можете да увеличите вашата неутрална цветова палитра, като бъдете креативни с начина на използване на цветовете. Раирана стена в неутрални цветове добавя стил, докато кара стаята изглежда спокойна. Неутрален цвят на стената с пастелен таван е интересен начин да добавите цвят, без да губите успокояващото настроение на пространството.

Съобразете цвета с платовете
Един от най-лесните начини за избор на интериорен цвят на боята е да се съобрази с платовете в стаите. Разгледайте всички дивани, кувертюри, възглавници, спално бельо и дори хавлии – това може да ви даде много идеи за оцветяване. Ако създавате акцентна стена, погледнете към най-смелите цветове в платовете край себе си. Ако искате да изберете цвят, който е по-фин или за по-голямо пространство, погледнете към малките детайли на платовете и меката мебел.

Погледнете навън за идеи
Независимо дали избирате зеленина или успокояващото синьо на морето, цветовите схеми, вдъхновени от околната среда, са предназначени да бъдат спокойни и отпускащи. Не забравяйте да пробвате обаче любимите си цветове по всяко време на деня и нощта, з да получите възможно най-реалистичен изглед на възможните визии.

Опитайте с по-светла или по-тъмна сянка
Понякога всичко, от което се нуждаете, е малко корекция, за да намерите правилния цвят на боята в интериора. Преди да се откажете от избора на цвета на боята твърде бързо, помислете за по-светъл или по-тъмен цвят на същия. Така може да ви харесат доста повече!

Имайте предвид предметите в помещенията
Можете да бъдете неприятно изненадани от нюансите при избора на цветове за интериорни бои. Обикновеното бежово може да не е толкова просто, ако има силно зелено подчертаване. Единственият начин да видите точно как ще стои боята във вашия дом е да изпробвате цвета. Имайте предвид, че предметите в стаята могат да променят начина, по който стои боята.

Направете си домашното, преди да пазарувате
Изборът на подходяща интериорна боя започва у дома. Преди да се отправите към магазина, за да съберете хартиени мостри, вземете вдъхновение от каталози и списания и мостри от плат. Това ще ви предпази от хващане за твърде много цветови опции за боядисване при първото ви ходене до магазина. Най-трудната част от избора на цвят е да имате твърде много опции.
След като сте намалили цветовия спектър, върнете се в магазина за мостри и ги пробвайте у дома. Тази стъпка е от решаващо значение за намирането на перфектния цвят.
Планирайте и пазаруайте умно, и не забравяйте, че след края на боядисването, домът ви ще се нуждае от цялоство почистване с професионални техники и средства.