Когато се касае подобряването на енергийната ефективност на жилището и преминаването към нова по-модерна такава, свалянето и подмяната на старата дограма е неизбежен процес.
Не е тайна, че дограмата е изключително важна във всяко едно жилище. Чрез ефективна и модерна дограма може да се спести значителна сума от комуналните сметки, най-вече от отопление и електричество. Старите дървени дограми имат много пролуки и изолацията не е никак добра, което води до студени стаи през зимата или топли и задушни стаи по време на лятото. Естествено, добрата дограма трябва да бъде съпътствана с изолация на жилището, но дори само дограмата да бъде сменена, отново ще усетите разлика в положителен аспект.
Съществуват много тънкости, ценни съвети и трикове, които могат да са Ви от полза при подмяната на старата дограма. В случай, че Ви предстоят подобни ремонтни дейности, както и ако сте се спрели на конкретна фирма, то трябва да знаете следното:
1. Старата дограма трябва да се премахне по начин, който да облекчи фирмата, когато дойде за поставянето на новите врати и/или прозорци. Важно е добре да се изкърти старата дограма и да се почисти мястото, както и да се премахнат старите первази. В случай, че не можете да се справите сами, то можете да потърсите професионална помощ от фирма, която се занимава с услугата „кърти, чисти, извозва“.
2. Друг важен етап е изхвърляне на старата дограма на обозначено за това място, както и отстраняване на остатъчните строителни материали от къртенето. Няма как да не споменем, че изхвърлянето на стара дограма в градските контейнери е строго забранено. Най-удачно е дограмата да бъде изхвърлена в строителен контейнер, но това изисква повече финансови средства. Ето защо най-доброто и рентабилно решение си остава наемането на фирма, която предлага комплексната услуга „кърти, чисти, извозва.“
3. Уточнявайки точен ден на монтаж на новата дограма трябва да синхронизирате действията с фирмата, която ще демонтира старите прозорци и врати. По този начин ще се обезпечи ежедневието в жилището, особено ако в жилището се живее. В случай, че жилището е ново и все още не е обитаемо, лесно може да се заобиколи този съвет.

Старата дограма в даден момент може да се отстрани лесно, но има жилища, при които дограмата е съпътствана със специфични заварки, което прави процедурата сложна и непосилна за всеки. Именно поради тази причина е добре внимателно да анализирате, да повикате специалист, или пък представител от фирмата, който ще вземе мерки за новата дограма, и да получите адекватно мнение за премахването на старата дограма. В по-малките градове на България услугата по демонтаж на старата дограма се поема от фирмата, която е ангажирана и с монтажът на ново закупената такава, но в по-големите градове, без предварителни договорки, тази част се поема от собственика.
Именно и поради тази причина е важно да бъдете готови, за да не се разочаровате в последния момент, когато цената, а и услугата могат да бъдат съвсем различни, да се получи дискомфорт и неразбирателство между двете страни – клиент и фирма, изпълнител.
По-горе ви представихме три ценни съвета за демонтаж на старата дограма и ви представихме някои важни аспекти по подмяната. Като цяло настоящата статия има за цел да Ви помогне с информация, в случай че сте в период по подобни ремонтни дейности. Въпреки че знаем и си даваме сметка, че цената не е никак евтина, наш съвет е ако имате финансовата възможност да преминете и към външна изолация. Във времето подобна инвестиция би дала добър резултат и в най-кратко време би се отразила благоприятно на месечните сметки за ток, например. За това загатнахме по-горе в статията.
В обобщение на написаното можем да заявим, че смяната на дограмата с нова е процес, който крие своите специфики и е добре да се извършва от фирма с опит, с техника, както и с персонал, имащ необходимите знания.