В ежедневието си често използваме понятията „балкон“ и „тераса“. Знаете ли обаче, че има съществена разлика в определението за балкон и за тераса? В настоящата статия ще Ви дефинираме двете понятия, за да можете ясно и точно да правите разлика.
Балконът представлява открита използваема площ върху конзолна конструкция, която е издадена пред фасадата на сградата. Допуска се балконите да бъдат издадени напред от 60 cm до максимум 120 cm. Балконите често се използват като разширения за вътрешното жилищно пространство. Стената, разделяща двете зони, може да бъде премахната, но за целта Ви препоръчваме да се обърнете към професионална фирма за къртачни услуги. Не извършвайте подобен вид дейности сами ако не разполагате с опит и с необходимата техника. Приобщаването на терасата към някоя стая в дома Ви има и своите недостатъци, като например по-трудното отопление на разширената жилищна част. Също така балконът е по-малко сигурна конструкция, тъй като може да издържи на малки товари.
Терасата от своя страна представлява открита използваема площ, разположена върху помещения, върху колони или върху терена. В зависимост от своя размер терасите могат да обслужват различни нужди. Много хора поставят саксии с цветя на своите тераси, превръщайки ги в малка цветна градина, която е прекрасно допълнение към дома и свежо място за отдих през топлите дни. Ако терасата Ви е по-малка можете да поставите цветни кашпи по парапета например, които са отличен начин да спестите пространство. Падащи масички и столове са също подходящо решение за малка тераска. По-големите тераси позволяват освен цветя да поставите голяма маса със столове, басейн или джакузи, както и барбекю например.
В общи линии основната разлика между балкон и тераса е размерът. Терасите са много по-големи от балконите, особено в днешно време. Друга разлика е, че терасата е винаги открито пространство, докато балконите могат да бъдат както открити, така и закрити. Терасите не могат да бъдат покрити без разрешен план на етажа.